torstai 16. heinäkuuta 2015

Täytetty ohut-siemenleipä ja lehtikaalipesto


Täytetty ohut-siemenleipä on huikean hyvää pikkusuolaista huikopalaa. Ohutleipä on tavallaan pizzan näköinen ohut piirakka, josta riittää usealle pientä purtavaa. Se on sellaisenaan hyvää, mutta sopii erinomaisesti vihreän salaatin kera. Meillä vietettiin perheen kesken kesäjuhlaa, savustaen lohta ja muutenkin herkutellen. Juhla-aterian menussa oli lämminsavulohen lisäksi grillattuja kurkku-halloumivartaita, tomaattisalaattia ja avokado-artisokkasalaattia limevinegretin kera. Salaattien ohjeet laitan tänne blogiin viimeistään ensi viikolla.


Lehtikaalipestoa tein, koska lähikaupassa ei ollut babypinaattia. Olin nimittäin aikonut tehdä pinaattipestoa ohutleivän päälle. Hyvä, että pinaatti oli loppu ja päädyin tekemään mainiota lehtikaalipestoa. Lehtikaalipesto sopii pestojen tapaan maustamaan melkein mitä tahansa ruokaan: pastaan, leivälle, salaattiin, lämpimien tai kypsentämättömien kasvisten kera, maustamaan broileria, kukkakaaliriisiin tai couscousiin. Lista on loputon. Voit tehdä pinaattipestoa vaihtamalla lehtikaalin babypinaattiin.


Mietin pitkään, minkälaisen pohjan ohutleivälleni tekisin. Halusin tehdä jotain vähän erilaista ja maukasta. En tiedä mikä toi mieleeni lempinäkkileipäni siemennäkkärin, mutta se toimi erinomaisesti. Siemennäkkäri paahdetaan uunissa kuivaksi, mutta ohutleipä paistetaan kuumemmassa uunissa lyhyen aikaa ja se jää pehmeäksi. En tiennyt onnistuuko ohutleipä, joten oli ihana yllätys, että leipä oli mielestäni täydellistä ohutleipää. Jos haluat leivästä tasaisemman, surauta kaikki siemenet monitoimikoneen leikkuuterällä hienoksi. Vaikka leipä on gluteeniton, siitä nauttii varmasti kaikki siemenistä pitävät. Kun tekee gluteenitonta leipää, pitää muistaa käyttää sokerijuurikashiutaleita vehnäleseiden sijaan. Molemmat on mainittu reseptissä. Vähän erikoiselta kuulostavia sokerijuurikashiutaleita ja psylliumia myydään kaikissa hyvin varustelluissa kaupoissa.

Täytteitä voi vaihdella oman maun mukaan. Porkkanan voi vaihtaa esimerkiksi kypsiin punajuurisiivuihin. Ohutleipä näyttää hauskemmalta kun täytteet ovat värikkäitä ja erottuvat tummahkosta pestosta.

kokoonkeitetyn balsamicon voi valutella ohutleivän päälle tai antaa kunkin laittaa sitä itse

Täytetty ohut-siemenleipä


Ohut-siemenleipä


1 dl      auringonkukansiemeniä (jaa 0,5 dl ja 0,5 dl)
0,5 dl   kurpitsansiemeniä (jaa 0,25 dl ja 0,25 dl)
0,75 dl vehnälesettä tai sokerijuurikashiutaleita (Fibrex)
2 tl       psylliumia
0,25 tl  suolaa
2 dl      vettä

Hienonna puolet auringonkukan- ja kurpitsansiemenistä monitoimikoneen leikkuuterällä. Loput siemenet lisätään kokonaisina. Sekoita kaikki ainekset huolella. Anna turvota vähintään 10 minuuttia.

Pyörittele kylmään veteen tai öljyyn kostutetuin käsin taikinasta pallo. Paina taikina kasaan ja taputtele taikinasta leivinpaperin päällä mahdollisimman iso ja ohut pyöreä levy. Kostuta käsiä tarvittaessa uudelleen.

Paista ohut-siemenleipää 200 asteessa 10 minuuttia. Irrota leipä leivinpaperista ja jätä se paperin päälle.

Lehtikaalipesto


100 g lehtikaalia
2,5 dl basilikaa karkeasti hienonnettuna
1 dl    parmesaania hienona raasteena
0,5 dl pinjansiemeniä
2        valkosipulia hienonnettuina
1 dl    öljyä (tarvittaessa hieman lisää)
0,5 dl sitruunan mehua
2 rkl   sitruunan kuorta raastettuna
0,20 tl chilirouhetta
suolaa ja mustapippuria

Paahda pinjansiemenet kevyesti kuivalla pannulla. Poista lehtikaalista kova lehtiruoti. Paloittele lehtikaali karkeasti. Laita lehtikaali ja pinjansiemenet monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Surauta leikkuuterällä lehtikaalia vähän kasaan ja lisää joukkoon basilika, valkosipuli, sitruunan mehu ja kuoriraaste sekä chilirouhe. Surauta ainekset hienommaksi. Lisää öljy ja mausta suolalla ja pippurilla. Surauta pestosta hieman karkea soosi. Tarkista maku sekä lisää öljyä tarvittaessa.

täytteet
1 omena siivuina
2 grillattua porkkanaa siivuina
0,25 punasipulia siivuina
100 g vuohenjuustoa murusteltuna
2 rkl  kurpitsansiemeniä

päälle:

Kokoonkeitetty balsamico

1 dl  balsamicoa

Keitä balsamicoa kokoon kunnes sitä on jäljellä noin 0,5 dl.

Porkkanan grillaaminen: voitele porkkanat kevyesti öljyllä. Grillaa ritilän päällä, välillä käännellen, kunnes porkkanat ovat melkein kypsät ja niissä on pieni purutuntuma.

Levitä lehtikaalipesto ohut-siemenleivälle. Asettele omena- ja porkkanasiivut peston päälle. Ripottele punasipuli, vuohenjuusto ja kurpitsansiemenet päällimmäisiksi. Paista täytettyä ohut-siemenleipää 200 asteessa kunnes vuohenjuusto saa vähän väriä.

Valuta leivän päälle kokoonkeitettyä balsamicoa tai laita balsamico erikseen tarjolle. Leikkaa leipää pizzaleikkurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...