tiistai 9. joulukuuta 2014

Puolukka-taatelimarinoitu kalkkunafilee


Puolukka-taatelimarinoitu kalkkuna on kiireisen kokin joulunmakuinen, ylellinen pääruoka. Se valmistuu lähes itsestään valmiiksi kypsennetystä Atrian Kypsästä Kalkkunafileestä. Marinadi sekoitetaan, kalkkunafilee siivutetaan ja sivellään marinadilla. Annetaan fileen marinoitua pari tuntia, kiireimmillään voidaan laittaa tarjolle vaikka heti. Ylijäävä marinadi sopii ihanasti kalkkunafileiden kera tarjottavaksi – mieheni santsasi marinadikastiketta kalkkunan päälle niin paljon, ettei meillä tarvinnut murehtia yli jäävästä kastikkeesta.

Kun minulta kysyttiin haluaisinko lähteä mukaan Atrian joulukampanjaan, hyppelin ilosta! Joulu on minusta vuoden paras juhla. Rakastan kaikkea joulutouhua kotona; leipomista, ruoanlaittoa, koristelua, jouluvaloja, kynttilöitä, lasten välillä vähän höpsöjä joulutoivelistoja, lahjojen pakkaamista, kotitontun salaista lahjakalenteria, joulukortteja ja joulukirjeen kirjoittelua. Niin ja jäälyhtyjen tekemistä, kunhan on riittävän kylmä. Joten, lähdin innolla mukaan kehittämään joulupöydän suosikkireseptiä Atrian Kypsästä Kalkkunafileestä. Atria järjestää samalla leikkimielisen kilpailun kolmen jouluisen reseptin kesken. Hiidenuhman keittiössä kilpailee Atrian Kypsällä kalkkunafileellä , Pullantuoksuinen koti Atrian Viljapossun Luuttomalla Juhlakinkulla ja Punavuori Gourmet Atrian Kulinaari Pihvinaudan Paahtopaistilla. Saimme kaikki samat tuotteet, joten postaan vielä tässä kuussa reseptit kinkusta ja paistista, tosin niillä en osallistu kilpaan. Kilpailuun haluttiin, että me kolme bloggaajaa teemme ennalta sovituista, eri tuotteista omat suosikkireseptimme. Jännittävää nähdä, mitä herkkuja muut ovat tehneet! Käykäähän Atrian sivuilla äänestämässä suosikkianne – toivottavasti helppo ja vaivaton puolukka-taatelimarinoitu kalkkunafilee sulkeutuu suosioonne. Äänestysaika 9.12.–18.12.2014. Äänestäneiden kesken arvotaan 3 kappaletta 100 euron arvoisia Atrian tuotelahjakortteja. Mitkä ruoat ovat teidän perheen ehdottomia jouluherkkuja?


Kypsä kalkkuna maistuu herkulliselta sellaisenaan, ohueksi siivutettuna. Jouluisen sipaisun kalkkunafilee saa maukkaasta marinadista. Puolukkainen marinadi ei ole liian kirpeä, sillä taatelit makeuttavat vaaleaa, lohenpunaista kastiketta. Lapset ja mieheni kehuivat marinoitua kalkkunafilettä erinomaiseksi. Minustakin se oli todella hyvää.

Sienisalaatti sopii kalkkunan ja kinkun kanssa ihanasti!
Jouluna saa ottaa rennosti, eikä kaikkea tarvitse tehdä alusta alkaen itse. Upean jouluaterian saa aikaiseksi myös ilman suunnatonta vaivannäköä ja väsymystä. Rento ja stressitön kokki voi käyttää kypsän kalkkunafileen lisäksi muitakin Atrian valmiita eineitä. Atrian sienisalaatti sopii sellaisenaan joulupöydän tarjoiluihin, mutta sillä voi täyttää myös kalkkunan, kinkun tai paistin siivuja. Huikean hyvää! Rosollia laitan aina jouluna, mutta jos aikaa ei ole juuresten keittämiseen ja silppuamiseen, Atrian runsas rosolli on erittäin maukas vaihtoehto. Tee sille kastike sekoittamalla etikkapunajuuren mehua smetanaan, jota notkistat kermalla. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Atrian valmiit peruna-, porkkana- ja lanttulaatikot voi tuunata kermalla ja jouluisilla mausteilla. Porkkanalaatikkoon lisään pähkinärouhetta ja kaikkien laatikkojen päälle vähän voilastuja. Helppoa ja hyvää. Joulu maistuu niin ihanalle!

Äänestämään Atrian sivuille!
Karhuherra vahtii tarkkana joulukattausta kuusen alla.

Puolukka-taatelimarinoitu kalkkunafilee


800 g Atrian Kypsä Kalkkunafilee

Puolukka-taatelimarinadi

0,75 dl oliiviöljyä
3 rkl     vaaleaa balsamicoa
0,5 dl   puolukoita
1 dl      vettä
1 rkl     konjakkia
4          taatelia
0,25 tl  suolaa
mustapippuria

koristeluun
2 rkl puolukoita
2 rkl silputtua timjamia tai ruohosipulia

Mittaa oliiviöljy ja vaalea balsamico kulhoon.

Mittaa vesi, puolukat ja konjakki pieneen kattilaan. Keitä niitä kaksi minuuttia. Anna liemen hieman jäähtyä. Kaada liemi siivilän läpi oliiviöljyn ja balsamicon joukkoon. Survo puolukat ruokalusikalla siivilän läpi. Puolukoiden kuoret saavat jäädä siivilään.

Halkaise taatelit ja poista niistä siemenet. Terävän veitsen avulla vedä taateleista kuoret pois. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta marinadista tulee kauniimman näköinen, kun kuoret poistetaan. Lisää siistityt taatelit ja suola sekoituskulhoon.

Sekoita leikkuuterällä varustetulla talouskoneella tai sauvasekoittajalla marinadi sileäksi kastikkeeksi. Tarkista maku. Jos kastike maistuu liian kirpeältä, lisää siihen vielä yksi taateli. Jos kastike on liian sakeaa, lisää vähän kylmää vettä siihen.

Viipaloi kalkkunafilee ohuiksi siivuiksi. Ota lautaselle muutama kalkkunasiivu vierekkäin ja voitele ne pullasutia käyttäen molemmin puolin marinadilla. Lado voidellut siivut kulhoon, peitä kannella tai kelmulla ja nosta kulho jääkaappiin kahdeksi tunniksi. Kaada ylijäävä marinadi pieneen tarjoilukulhoon.

Lado marinoituneet kalkkunasiivut tarjoilulautaselle nätisti pinoon tai kiepauta ne ruusukkeiksi. Koristele kalkkunalautanen puolukoilla ja timjamilla. Tarjoa marinoituja kalkkunasiivuja puolukka-taatelimarinadin kera.


Tuunattu porkkanalaatikko


Atria 400 g porkkanalaatikkoa
1 dl             kermaa
1 rkl            mantelirouhetta
0,25 tl         muskottipähkinää

pinnalle:
mantelirouhetta
voilastuja

Sekoita porkkalaatikkoon kerma, mantelirouhe ja muskottipähkinä. Tarkista maku. Kumoa porkkanalaatikko voideltuun vuokaan. Tasoita pinta, ripottele sille mantelirouhetta ja sen jälkeen voilastuja. Paista porkkanalaatikkoa 175 asteessa 30–40 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

Tuunattu perunalaatikko


Atria 400 g perunalaatikkoa
1 dl             kermaa
0,25 tl         inkivääriä

pinnalle:
voilastuja

Sekoita perunalaatikkoon kerma ja inkivääri. Tarkista maku. Kumoa perunalaatikko voideltuun vuokaan. Tasoita pinta ja lisää voilastuja sen pinnalle. Paista perunalaatikkoa 175 asteessa 30–40 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

Tuunattu lanttulaatikko


Atria 400 g lanttulaatikkoa
1 dl             kermaa
0,25 tl         neilikkaa

pinnalle:
korppujauhoja tai perunakuitujauhetta*
voilastuja

lisäksi:
voisulaa

Sekoita lanttulaatikkoon kerma ja neilikka. Tarkista maku. Kumoa lanttulaatikko voideltuun vuokaan. Tasoita pinta, ripottele päälle korppujauhoja, koristele pinta painelemalla kevyesti ruokalusikalla tai haarukalla tasaisesti kuvioita. Lisää voilastuja laatikon päälle. Paista lanttulaatikkoa 175 asteessa 30–40 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Tarjoa voisulan kera.

*perunakuitujauhe on gluteenitonta


*****


Yhteistyössä Atria 



6 kommenttia:

  1. Kiitos Hiidenuhma näistäkin vinkeistä ja ohjeista !
    Nämä tulevat keittiössäni käyttöön tänä jouluna. Yleensä teen kaiken itse alusta loppuun, mutta nyt kun kotiudumme reissusta vasta joulupäivänä niin nämä valmiit ovat oiva apu.
    Iloisia jouluvalmisteluja sinulle Hiidenuhma ! Jään uteliaana odottamaan seuraavaa postaustasi :-) t. hanne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että resepteille on käyttöä. Minäkin touhuan keittiössä ihan liiankin kanssa ja teen kaiken alusta asti itse. Välillä kun aikaa ei ole kovin paljoa, on helpottavaa, että löytyy hyviä ja nopeita luottoreseptejä, joilla saa herkkuja aikaiseksi.

      Kiitos toivotuksista. Jouluiloa ja ihanaa reissua teille!

      Poista
  2. Oi Nams!! Niin herkulliselta näyttää tuo kalkkuna ja saat kastikkeen kuulostamaan superherkulliselta - melkein maistan sen ;) Ja nuo joululaatikot ovat tuunattuina kyllä ihan sairaan hyviä :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Miia!

      Helppo hehkuttaa, kun oli niin hyvää!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Jee! Kiitos Veera!

      Marraskuu oli järjettömän pimeä kuukausi, joten tein joulukattauksen ulos jättikuusen alle, Karhuherran tykö. Siellä oli valoa monin verroin enemmän kuin sisätiloissa. Aurinkoa ei sentään näkynyt, se olisi ollut liian hienoa. Näin synkkään aikaan kaikki valo täytyy ottaa nautinnolla vastaan. Tänään muuten vilahti aurinko ja ystäväni päivitti Fb:ssa, että heillä sataa kultaa! Aika hienosti sanottu. Kiva ottaa valokuvia luonnonvalossa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...